.

.

Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2014

Η Μουσική είναι γλώσσα επικοινωνίας με τον Θεό!

Η Μουσική, δημιουργεί συντονισμό με την αρμονία του Σύμπαντος.
Οταν «μας αρέσει» μια μουσική, είναι γιατί συντονισθήκαμε με κάποιο κομμάτι της αρμονίας του Σύμπαντος. Από εκεί είναι που αντλεί την ικανοποίηση του ο εγκέφαλός μας, μέσω της ουράνιας αρμονίας, σε «ανάμνηση» της αρχέγονης ύπαρξής μας.
Αυτός είναι και ο λόγος που ΟΛΕΣ οι Θρησκείες έχουν μουσική στους ύμνους τους. Βλέπε επίσης, την Λύρα του Απόλλωνα, τους Ορφικούς Υμνους, την μουσική των σφαιρών του Πυθαγόρα κ.α.

Μαρτυρίες περί της θεραπευτικής αξίας της μουσικής υπάρχουν βέβαια και στα Ομηρικά έπη π.χ. στην Οδύσσεια όπου το αίμα σταματά να τρέχει από τις πληγές του Οδυσσέα χάρη στο τραγούδι του Αυτόλυκου. Ακόμη, στην παράδοση των Ινδιάνων Winnebago-Lakota, οι σαμάνοι που αντλούσαν δύναμη από τα πνεύματα των αρκούδων είχαν τη δύναμη να θεραπεύουν πληγές με το τραγούδι τους. Στην Παλαιά Διαθήκη αναφέρεται ότι η τρέλα του Βασιλέα Σαούλ θεραπεύθηκε σε μια μέρα χάρη στη δύναμη της άρπας του Δαυίδ.
Σύμφωνα με τον Καρδιολόγο του Ωνασείου και μουσικό Αθαν. Δρίτσα:
«Η θεραπευτική δράση της μουσικής έχει τις ιστορικές της ρίζες στην αρχαία ελληνική παράδοση αλλά και στις παραδόσεις άλλων μεγάλων λαών της Ανατολής. Πρώτοι οι Πυθαγόρειοι εξέτασαν τη σχέση μουσικών ήχων και αριθμών και διαπίστωσαν ότι οι αριθμοί που διέπουν την αρμονία ενός διατεταγμένου υλικού κόσμου παίζουν τον ίδιο ρόλο και στην τέχνη της μουσικής. Στον Πυθαγόρα οφείλεται η ανακάλυψη των μαθηματικών αρχών που διέπουν τα βασικά μουσικά διαστήματα και η προέλευσή τους μέσω της διαίρεσης του μονόχορδου σε απλούς λόγους (1:2, το διάστημα ογδόης ή διαπασών, 2:3 της πέμπτης ή διαπέντε και 3:4 της τετάρτης ή διατεσσάρων). Είναι ενδιαφέρον ότι οι ίδιοι μαθηματικοί νόμοι που διέπουν τα μουσικά διαστήματα διέπουν και τις σωματομετρικές αναλογίες του ανθρώπινου σώματος αλλά και άλλες φυσικές κατασκευές όπως π.χ. ο κοχλίας, η κατασκευή των φύλλων, των φτερών της πεταλούδας και πλείστων άλλων φυσικών κατασκευών. Υπάρχουν μαρτυρίες ότι η σχολή των Πυθαγορείων χρησιμοποιούσε μουσικούς ήχους για θεραπεία ασθενών με βάση το γεγονός ότι η αρμονία της μουσικής θα αποκαταστήσει τη διαταραγμένη  ψυχοσωματική ισορροπία του ασθενούς»
Σύμφωνα με απόσπασμα του Πυθαγορικού Θέωνα του Σμυρναίου: «…συμφωνία την μεγίστην έχει ισχύν, εν λόγω μεν ούσα αλήθεια, εν βίω δε ευδαιμονία, εν τη φύσει αρμονία».
Η μουσική αρμονία μας δόθηκε από τους Θεούς όχι για την αλόγιστη ηδονή αλλά για να επιβάλλουμε τάξη στις ταραγμένες κινήσεις της ψυχής μας και να τις κάνουμε να «επιστρέψουν» στο Θείο πρότυπο.
Ανάμεσα στα κομμάτια του W.A.Mozart που ενεργοποιούν ιδιότητες του πνεύματος περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη μουσική, ξεχωρίζει ένα για τις καταπληκτικές ιδιότητές του να μας συντονίζει με την ουράνια αρμονία, και χρησιμοποιείται πλέον εδώ και πάνω από δέκα χρόνια για την θεραπεία επιληπτικών, κ.α. περιπτώσεων. Η Σονάτα για δύο πιάνα Νο 448, η οποία δυστυχώς δεν κυκλοφορεί ευρέως στα δισκοπωλεία.